* 2 szklanki mąki
* 3 żółtka
* 0,5 szklanki śmietany (słodkiej 18%)
* 1 łyżka octu
* 1 łyżka cukru pudru
* 0,5 łyżki sody oczyszczonej
* szczypta soli
* olej do smażenia
*cukier puder do posypania
Wszystkie składniki zagnieść. Wałkować bardzo cienko partiami, wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć po środku i przełożyć jeden koniec tak, aby powstał luźny supełek. Chruściki wkładać na rozgrzany tłuszcz, zrumienić po obu stronach. Usmażone chruściki wyłożyć na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo wam dziękuję za każdy komentarz ! :*
Staram się odwiedzać i komentować wasze blogi :)
Jeśli spodobał Ci się mój blog zaobserwuj go, jeśli spodoba mi się Twój, również zaobserwuję . ;)