Składniki:
* 2 szklanki maślanki
* 2 pełne szklanki mąki pszennej
* po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
* 20 g rozpuszczonego masła
* 1 jajko
* łyżka cukru
* olej do smażenia
* pół łyżeczki soli.
Przygotuj dwa naczynia, w jednym zmieszaj suche składniki, w drugim - maślankę, jajko i przestudzone masło. Teraz połącz składniki, zmiksuj na gładką masę i włóż na godzinę do lodówki. Patelnię posmaruj olejem i usmaż na niej niewielkie, złociste placki. Gotowe!
Naleśniki amerykańskie z mlekiem sojowym
Składniki:
* 1,5 szklanki mąki
* 2 szklanki mleka sojowego
* 2 jajka
* 3 łyżki miękkiego masła
* po łyżeczce soli i cukru
* olej do smażenia.
Jajka ubij, dodaj do nich suche składniki, następnie mleko i masło. Zmiksuj na jednolitą masę. Patelnię nasmaruj niewielką ilością oleju. Podobnie jak w przepisie powyżej, smaż niewielkie naleśniki na złocisty kolor.
**Naleśniki amerykańskie podaje się na stół układając w smakowitą piramidkę. Latem do masy naleśnikowej można wrzucić drobne owoce, na przykład borówki lub jagody. Ciasto będzie za to bardziej aromatyczne, jeśli wzbogacimy je cynamonem lub wanilią. Zamiast mleka sojowego można użyć zwykłego.
pyszne :0
OdpowiedzUsuń