czwartek, 14 czerwca 2012

Przepis na racuchy drożdżowe

Składniki
* 1/2 kg. mąki pszennej
* 50 g. świeżych drożdży
* szczypta soli
* 3 łyżki drobnego cukru
* jajko
* 1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
* 3-4 jabłka

Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min. Cisto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo wam dziękuję za każdy komentarz ! :*

Staram się odwiedzać i komentować wasze blogi :)

Jeśli spodobał Ci się mój blog zaobserwuj go, jeśli spodoba mi się Twój, również zaobserwuję . ;)