poniedziałek, 19 grudnia 2011

Ciasto krówka - przepis

Składniki

Ciasto:
* 3 szklanki mąki
*  10 dag masła
* 4 łyżki miodu
* cukier waniliowy
* ½ szklanki cukru
* 2 jajka
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa I:
* ½ litra śmietany 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* cukier waniliowy
* 2 "śmietan-fix"
Masa II:
* puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 20 dag orzechów włoskich

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.

Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

1 komentarz:

  1. ojej, jakie cudowne ciacho! chętnie zjadłabym takie od razu po treningu :D
    super blog, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo wam dziękuję za każdy komentarz ! :*

Staram się odwiedzać i komentować wasze blogi :)

Jeśli spodobał Ci się mój blog zaobserwuj go, jeśli spodoba mi się Twój, również zaobserwuję . ;)