Witajcie Kochani! Siedząc w domu mamy więcej czasu na różne przyjemności - m.in. na próbowanie, testowanie nowych przepisów :) Starając się zdrowo odżywiać - ja oczywiście wybieram te fit :) Piekłam już ciasto marchewkowe, babeczki dyniowe, a od dawna chodziło za mną ciasto buraczane - w końcu je upiekłam :)) Kto nie próbował jeszcze, a chce w deserze przemycić trochę warzyw - to zapraszam! Idealne rozwiązanie dla osób, które starają się jeść 400 g warzyw i owoców dziennie - tyle ile zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, oczywiście w proporcji 3/4 warzyw i 1/4 owoców :) A Wy jakie macie patenty na przemycanie warzyw w diecie ? hmm.. Jedliście już buraczane brownie? :-) Trzymajcie się cieplutko :)
Składniki:
* 500 g ugotowanych buraków startych/ bądź zblendowanych (jak kupiłam gotowe ugotowane buraki w biedronce i przepuściłam na pełnym wkładzie przez moją wyciskarkę wolnoobrotową)
* 1 szkl. mąki ryżowej/ owsianej
* 3 jajka (całe)
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1/2 szkl. erytrolu/ ksylitolu
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/2 - 1 tabliczki gorzkiej czekolady (w zależności jak bardzo chcecie czekoladowe ciasto ;-)
* 3 łyżki mleka
* 1 łyżka masła orzechowego
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia
* garść pokruszonych orzechów
* szczypta soli himalajskiej
* do udekorowania cukier puder z erytrolu/ ksylitolu
Ugotowane buraki potrzeć na tarce bądź zblendować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym i mlekiem. Wszystkie składniki oprócz orzechów razem połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać orzechy i wymieszać szpatułką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 st. C przez pół godziny. SMACZNEGO!
Foto: Ja
Pycha, chciałabym umieć takie przysmaki piec:)
OdpowiedzUsuńTe ciasto jest bardzo proste - wychodzi każdemu:))
UsuńUwielbiam brownies :)
OdpowiedzUsuń