sobota, 28 marca 2020

Fit buraczane brownie | czekoladowe ciasto z buraków


Witajcie Kochani! Siedząc w domu mamy więcej czasu na różne przyjemności - m.in. na próbowanie, testowanie nowych przepisów :) Starając się zdrowo odżywiać - ja oczywiście wybieram te fit :) Piekłam już ciasto marchewkowe, babeczki dyniowe, a od dawna chodziło za mną ciasto buraczane - w końcu je upiekłam :)) Kto nie próbował jeszcze, a chce w deserze przemycić trochę warzyw - to zapraszam! Idealne rozwiązanie dla osób, które starają się jeść 400 g warzyw i owoców dziennie - tyle ile zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, oczywiście w proporcji 3/4 warzyw i 1/4 owoców :) A Wy jakie macie patenty na przemycanie warzyw w diecie ? hmm.. Jedliście już buraczane brownie? :-) Trzymajcie się cieplutko :)

Składniki:
* 500 g ugotowanych buraków startych/ bądź zblendowanych (jak kupiłam gotowe ugotowane buraki w biedronce i przepuściłam na pełnym wkładzie przez moją wyciskarkę wolnoobrotową) 
* 1 szkl. mąki ryżowej/ owsianej
* 3 jajka (całe)
* 3 łyżki jogurtu naturalnego 
* 1/2 szkl. erytrolu/ ksylitolu
* 1 łyżeczka cynamonu 
* 1/2 - 1 tabliczki gorzkiej czekolady (w zależności jak bardzo chcecie czekoladowe ciasto ;-)
* 3 łyżki mleka
* 1 łyżka masła orzechowego
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia
* garść pokruszonych orzechów
* szczypta soli himalajskiej

* do udekorowania cukier puder z erytrolu/ ksylitolu

Ugotowane buraki potrzeć na tarce bądź zblendować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym i mlekiem. Wszystkie składniki oprócz orzechów razem połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać orzechy i wymieszać szpatułką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 st. C przez pół godziny. SMACZNEGO!





Foto: Ja

3 komentarze:

Bardzo wam dziękuję za każdy komentarz ! :*

Staram się odwiedzać i komentować wasze blogi :)

Jeśli spodobał Ci się mój blog zaobserwuj go, jeśli spodoba mi się Twój, również zaobserwuję . ;)